Αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV). Έχουν βρεθεί πάνω από 200 τύποι του ιού. Ευτυχώς, λίγοι μόνο από αυτούς προκαλούν κάποιες φορές αλλοιώσεις στο γεννητικό σύστημα. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι μόνο κάποιες και όχι όλες οι γυναίκες με HPV λοίμωξη θα φτάσουν να αναπτύξουν καρκίνο. Η μόλυνση του HPV θεωρείται απαραίτητος παράγοντας για να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η HPV λοίμωξη από μόνη της, δεν είναι αρκετή για την πρόκληση καρκίνου. Σήμερα επικρατεί η άποψη ότι σε συνδυασμό με τον HPV, και κάποιοι άλλοι παράγοντες οδηγούν την τραχηλική HPV λοίμωξη σε κακοήθεια.

Η εξέταση αυτή αποσκοπεί στην ανεύρεση σε αρχικό στάδιο του καρκίνου του μαστού. Πρέπει να διενεργείται σε γυναίκες από το 40 ο έτος της ηλικίας τους και κάθε χρόνο μετά. Συνδυαζόμενη με υπερηχογράφημα μαστού, κλινική εξέταση και ενίοτε μαγνητική μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει πρώιμα τον καρκίνο του μαστού επιτυγχάνοντας με τμηματεκτομή πλήρη ίαση. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να διενεργείται 15 έτη πριν την ηλικία που η συγγενής πρώτου βαθμού ανέπτυξε καρκίνο του μαστού. Η ψηφιακή μαστογραφία έχει ποιοτικότερη εικόνα αλλά δεν υπερέχει σημαντικά από την κλασική μαστογραφία.

Είναι η εξέταση εκλογής για την ανεύρεση παθολογικών καταστάσεων της μήτρας και των ωοθηκών (πολύποδες, ινομυώματα, κύστεις, καρκίνους). Ως προληπτική εξέταση πρέπει να εκτελείται με κάθε γυναικολογική εξέταση για πληρέστερη εικόνα δηλαδή το ελάχιστο μία φορά κάθε χρόνο.  Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν ταμοξιφένη (Νοlvadex), οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών-μαστού, γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε πολλαπλές διεγέρσεις ωοθηκών για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να εξετάζονται το λιγότερο ανά εξάμηνο.

Στην ιατρική επιστήμη από την αρχαιότητα κυριαρχούσε η άποψη ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε, αυτό ισχύει και στην περίπτωση της κύησης. Μέτρα που παίρνει το ζευγάρι πριν την σύλληψη μπορούν να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές για την μητέρα κατά την κύηση και να επιτύχουν ένα υγιές παιδί.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ           17:30 - 21:00

ΤΡΙΤΗ                17:30 - 21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ           17:30 - 21:00

ΠΕΜΠΤΗ           17:30 - 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ      ΜΟΝΟ ΠΡΩΪ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 99

ΓΛΥΦΑΔΑ 1ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-9620492

EMAIL: fiotakim@hotmail.com

 

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.